luni, 31 octombrie 2016

Câteva lucruri despre alegerile din Moldova: Dodon vs. Maia Sandu

Alegeri cu emoții în Republica Moldova, unde Dodon a trecut foarte aproape de o victorie din primul tur. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că politicienii moldoveni sunt necopți sau consilierii lor sunt slab pregătiți.

Candidații care s-au retras din cursă cu gândul că voturile vor zbura direct, gratuit, către Maia Sandu nu au înțeles că voturile nu pleacă așa dintr-o barcă în alta. Sociologia nu este la fel ca matematica. Oamenii au preferințe, valori, principii, care îi fac impredictibili dacă nu sunt făcute niște calcule sociologice amănunțite să se poată observa unde se duc voturile în cazul în care candidatul renunță. Și chiar și așa nu vorbim despre redistribuirea tuturor voturilor, ci a unei majorități din ele.

Retragerea unor candidați a făcut ca șansele lui Dodon de a câștiga dintr-un singur tur să crească. Vă aduc aminte că Dodon se învârtea în jurul a 40 de procente, iar rezultatele de la vot l-au dus la 48,23% din sufragii, la aproape 10 procente de Maia Sandu cu 38,42. Cum s-a ajuns aici? Păi, nu toată lumea gândește în paradigma pe care politicienii încearcă să o impună - pro-rus sau pro-european. Trebuie să accepte faptul că dacă cineva îl prefera pe Marian Lupu președinte, nu gândește neapărat același lucru despre Maia Sandu. Mai simplu, dacă la două persoane le place foarte mult friptura, nu înseamnă că aleg aceeași garnitură. Când vine vorba de alegeri, multe lucruri sunt impredictibile. Majoritatea ar putea alege garnitura de cartofi prăjiți, însă vor fi o parte care, chiar dacă pare imposibil, vor alege mazăre sau piure. Prin urmare, retragerile l-au avantajat pe Dodon.

Dodon a fost avantajat și de alți factori. Retragerile, coalițiile pe ultima suta de metri, nu dau bine în general. Coalițiile pe ultima sută de metri arată disperare, scindare, lipsa de omogenitate. Mai mult, în mintea moldovenilor care au asistat la o dezbatere publică despre „cât de corupți” au fost pro-europenii, vor vedea actul ca pe o ultimă tentativă de a câștiga funcția pentru grupul lor de interese.

În acest caz, vorbim despre faptul că retragerile au dus o parte dintre votanți - poate 20% dintre cei care îi alegeau pe Lupu sau Năstase - către Dodon. Analiștii iau în râs procentele obținute de Ghimpu (1,8%) și Leancă (3,11%), dar nu s-au gândit că dacă și ei s-ar fi retras, Dodon era, probabil, acum, președinte.

2 comentarii:

  1. O analiza profunda,reala dar aproape corecta..oare daca ceilalti candidati nu se retrageau, cetatenii care venau la vot pentru Lupu sau Nastase,la sosirea la urne puneau stampila pe Maia Sandu?? Nu cred...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu se retrageau isi luau voturile in continuare, iar in turul 2 putea ajunge Lupu sau Sandu. Dar ar fi fost si un Dodon de 40-42%.

      Ștergere

 

Follow us