vineri, 26 februarie 2016

Doctorul Vasile Stan explică de ce nu își poate da demisia: Copiii au venit bolnavi la spital

Vasile Stan aduce în discuție un subiect foarte important: Oamenii vin la spital când sunt bolnavi. Ce inteligent a spus-o, aproape că are valoare de citat. De când îndeplinește funcția de manager al Spitalului de Pediatrie Pitești, probabil, doctorul Stan este mai bine văzut în societate, are și el o poziție care-i permită să intre în anumite cercuri. Spre exemplu, nu știu dacă ați văzut ce campanii media conduce el să curețe imaginea spitalului în care apare cu câte-o armată de doctori lângă el, care în loc să aibă grijă de copii, să muncească, stau și ei în fața camerelor, ca să-l susțină pe dom' director la TV. Aceasta fiind situația și faptul că de câteva săptămâni numărul de copii bolnavi transferați la București din spitalul pe care îl administrează a devenit foarte mare, ministrul Sănătății i-a cerut demisia.

Capo di tutti capi, dr. Vasile Stan
Domnul doctor Vasile Stan și toată gașca de doctori care nu au competența necesară de a identifica și trata această problemă care devine un caz național nu vor să plece. De ce? Pentru că nu ei au îmbolnăvit copiii. Pentru că așa este mentalitatea. Nu pleci din funcție că mor câțiva țânci. Nu mor caii când vor câinii. Copiii aia să dea jos un manager de spital? Nu! Nu există demnitate în România. Funcția bate tot.

Funcția este cartea de vizită în societate, altfel devenim niște NIMENI. Nu toți. Unii. Dar în România, pentru categoria domnilor doctori de la Pitești acesta este adevărul. Într-o conferință de presă ad-hoc, domnii și doamnele de la Argeș s-au strâns să mustăcească și să zică că spitalul lor este curat, bine dotat, poate cel mai bun, dar copiii continuă să moară să le facă lor rău. Ei sunt o echipă profesionistă. În ce măsoară oare ei profesionalismul? În numărul mare de cazuri nerezolvate, copii transferați la București în stare gravă etc. ?

O doamnă de lângă Vasile Stan spunea că e prea stresant ce se întâmplă. Realizăm că în capul doamnei doctor, profesia de doctor e ceva relaxant. Stai la țigări și cafele, îți bagă lumea plicul în buzunar, râzi cu colegii de te spargi, te felicită lumea că salvezi vieți... Când ești doctor mai ești și criticat. Dacă la prima critică o iei razna, ai greșit profesia.

Această fugă de demisie este o fugă de responsabilitate. Conduci un spital pentru că vrei să ai pacienți fericiți și sănătoși care să revină cu plăcere, nu să își ridice rudele de la morgă sau să îi transferi în stare gravă la alt spital după ce realizezi că habar n-ai de ce sunt bolnavi. Plecarea din funcție este o realizare a faptului că situația cere soluții noi, impusă de opinia publică, de pacienți (clienți) și chiar de factorii de decizie executivă. Nu este decât o predare de ștafetă în speranța găsirii unei soluții care să salveze vieți, că de aceea ești doctor: să pui mai presus de interese sănătatea oamenilor.

Dar domnul Vasile Stan pune mai presus funcția. Fără funcție ce ar mai fi? Dacă domnul Stan nu mai e manager... atunci ce e? Un doctor?

În conferințele de presă, mustăceau ca o gașcă care a ieșit la bere, râzând în fața oamenilor care sunt îngrijorați de problemele care iau amploare de la o zi la alta. O atitudine sadică, în care ei nu trebuie să facă nimic. Ar trebui publicul să le mulțumească că și-au sacrificat viața să fie doctori, nu să fie criticați. O gașcă de oameni care parazitează sistemul la toate nivelurile sale. Prietenii, rubedenii și legături dubioase. Cazul de la Argeș este doar unul. Mai sunt o grămadă de astfel de găști în țară care au preluat conducerea și nu îi mai dau drumul. Pentru că, altfel, ce ar fi ei? Ce vină au ei că sunt copiii bolnavi și mor? Deci, în ce fel sunt acești oameni profesioniști? În ce măsoară profesionalismul? În țigări și cafele și într-un ParaSinus prescris pentru o banală răceală?

Printre inepțiile emise de o gașca de la Pitești, condusă de Stan:

  • Copiii au venit bolnavi
  • În spital nu sunt bacterii sau viruși
  • Spitalul este unul dintre cele mai bine dotate din țară
  • Copiii au murit la București

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Follow us